Mój mąż wyczekuje ich z utęsknieniem, a ja mu na złość robię je tylko od święta ;)
Składniki:
- 1 kg żeberek chudych, tłuszcz ma być tylko dodatkiem.
- 2-3 cebule
- majeranek
- tymianek
- olej
- sól
- pieprz
- ziele angielskie ok 3szt
- liść laurowy 2 szt
Żeberka kroimy
na kawałki, solimy i pieprzymy. Na patelni lub w głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy
mięso z obu stron na złoto. Zmniejszamy ogień, dolewamy wody dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, dusimy do miękkości, najlepiej przykryć pokrywką( ok 1h do 1,5 h). Co
jakiś czas podlewamy wodą, jeśli płyn wyparuje. Cebule kroimy wzdłuż na paski i dodajemy
do rondla. Już na koniec posypujemy żeberka majerankiem i tymiankiem. Dusimy
jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku
sos solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz