14 sierpnia 2013

żeberka tradycyjne

Są to żeberka bez ulepszaczy, najprostsze jakie mogą być, często to co proste najlepiej smakuje.
Mój mąż wyczekuje ich z utęsknieniem, a ja mu na złość robię je tylko od święta ;)

Składniki:

  • 1 kg żeberek chudych, tłuszcz ma być tylko dodatkiem.
  • 2-3 cebule
  • majeranek
  • tymianek
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie ok 3szt
  • liść laurowy 2 szt

Żeberka kroimy na kawałki, solimy i pieprzymy. Na patelni  lub w głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso z obu stron na złoto. Zmniejszamy ogień, dolewamy wody dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, dusimy do miękkości, najlepiej przykryć pokrywką( ok 1h do 1,5 h). Co jakiś czas podlewamy wodą, jeśli płyn wyparuje. Cebule kroimy wzdłuż na paski i dodajemy do rondla. Już na koniec posypujemy żeberka majerankiem i tymiankiem. Dusimy jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku  sos solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz