26 listopada 2013

Serduszka w sosie koperkowym

Przepis pochodzi z książki " Przetwory i dania mięsne siostry Anastazji", ale nie byłabym sobą, gdybym nie dodała coś od siebie.


Składniki:

  • 1kg serduszek drobiowych
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia pietruszka korzeń
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżeczki drobno posiekanego koperku
  • pieprz
  • sól
  • olej

Serduszka gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni razem z tartą na grubych oczkach marchewką i pietruszką , na koniec dodajemy ogórek pokrojony w kosteczkę. Dusimy ok 10 min i dodajemy wody Rozprowadzamy śmietanę, gdy warzywa zmiękną i mieszamy z mąką. Dodajemy na koniec serduszka do warzyw, doprawiamy do smaku i posypujemy  koperkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz