- 6 jajek
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do podsypania
- szczypta soli
Składniki podane są na szeroką blachę.
Boki blachy smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia ( ciasto nie będzie sie rolować podczas pieczenia). Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy cukier, najlepiej stopniowo po łyżce. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Obie mąki, proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do ubitych białek. wylewamy na blachę.
Po upieczeniu wykładamy szybko ciasto na suchą ścierkę wysypaną cukrem pudrem, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ścierką zawijamy ciasto na kształt rolady. Zostawiamy tak do przestudzenia.
Krem:
- masło 200 g
- ok 6 łyżek kakao słodkiego typu puchatek
- ok 6 łyzek kakao ciemnego
- ok 2 łyżki cukru
- rum lub zapach rumowy
Wszystko łączymy ze sobą i po wystudzeniu ciasta, nakładamy krem. Zawijamy i można już kosztować :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz