28 listopada 2013

Rolada kakaowa z masą kakaową

Składniki:

  • 6 jajek
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do podsypania
  • szczypta soli


 Składniki podane są na szeroką blachę.
Boki blachy smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia ( ciasto nie będzie sie rolować podczas pieczenia). Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy cukier, najlepiej stopniowo po łyżce. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Obie mąki, proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do ubitych białek. wylewamy na blachę.
Po upieczeniu wykładamy szybko ciasto na suchą ścierkę wysypaną cukrem pudrem, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ścierką zawijamy ciasto na kształt rolady. Zostawiamy tak do przestudzenia.


Krem:
  •  masło 200 g
  • ok 6 łyżek kakao słodkiego typu puchatek
  • ok 6 łyzek kakao ciemnego
  • ok 2 łyżki cukru
  • rum lub zapach rumowy 

Wszystko łączymy ze sobą i po wystudzeniu ciasta, nakładamy krem. Zawijamy i można już kosztować :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz