24 listopada 2013

Ciasto Snickers

Znalazłam wiele przepisów na snickersa, szukałam jednak tego jednego, który podbił nasze serca w jednej z małych kawiarenek w naszym mieście. Ten przepis jest tym idealnym- nie za słodki, orzechowo- miodowy.Smakuje najlepiej nawet na trzeci dzień.


Składniki:

Ciasto
  • 0,5 kg mąki
  • 20 dag cukru
  • 20 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżeczkach mleka

Ciasto zagniatamy i dzielimy na 3 różne części. Pierwsze dwa placki pieczemy w temp 180 stopni  przez 15-20 min, na złoty kolor ( najlepiej piec na papierze do pieczenia), natomiast trzeci placek będzie wysmarowany masą orzechową.

Masa orzechowa

  • 25 dag orzechów włoskich
  • 12 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki do masy orzechowej należy przesmażyć na złoty kolor, cały czas mieszając.Rozprowadzić masę lekko przestygnięta na surowy trzeci placek i  uciec jak poprzednie.

Masa budyniowa 

  • 1 litr mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i gotujemy budyń, gotową gorącą masą przekładamy dwa placki ( dwie warstwy) ,a na koniec placek z masą orzechową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz