Znalazłam wiele przepisów na snickersa, szukałam jednak tego jednego, który podbił nasze serca w jednej z małych kawiarenek w naszym mieście. Ten przepis jest tym idealnym- nie za słodki, orzechowo- miodowy.Smakuje najlepiej nawet na trzeci dzień.
Składniki:
Ciasto
- 0,5 kg mąki
- 20 dag cukru
- 20 dag margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżeczkach mleka
Ciasto zagniatamy i dzielimy na 3 różne części. Pierwsze dwa placki
pieczemy w temp 180 stopni przez 15-20 min, na złoty kolor ( najlepiej piec na papierze
do pieczenia), natomiast trzeci placek będzie wysmarowany masą
orzechową.
Masa orzechowa
- 25 dag orzechów włoskich
- 12 dag masła
- 10 dag cukru
- 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki do masy orzechowej należy przesmażyć na złoty kolor, cały czas mieszając.Rozprowadzić masę lekko przestygnięta na surowy trzeci placek i uciec jak poprzednie.
Masa budyniowa
- 1 litr mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i gotujemy budyń, gotową gorącą masą przekładamy dwa placki ( dwie warstwy) ,a na koniec placek z masą orzechową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz