28 listopada 2013

Kruche babeczki z suszonymi pomidorami

Składniki:



Babeczki
  • 25 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
 

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło o temp. pokojowej i siekamy. Na koniec dodajemy wodę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok 1h. Z porcji ciasta wychodzi ok 8-10 babeczek, w zależności od wielkości formy, ja podzieliłam sobie ciasto na 8 części przed włożeniem do zamrażalnika- ułatwia to pracę przy wałkowaniu.
Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem, nie miałam tych metalowych przeznaczonych do babeczek, dlatego zrobiłam w formach na muffiny i też wyszły. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy formy, ważne by nie zapomnieć o nakłuciach widelcem-w innym wypadku będą powstawać pęcherze powietrza. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.
Farsz:

  • ok 4-5 pomidorów suszonych ( w oleju)
  •   2 cebule średniej wielkości
  • 2-3 łyżek śmietany 18 %
  • 15 dag sera żółtego
  • 2 jajka
  • może być wędliny trochę w kosteczkę pokrojonej, lub łosoś
  • kawior do dekoracji

Cebule  pokroić w kostkę i przesmażyć na rumiano , dodać wędlinę lub łososia, suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki, wbić 2 jaja i zetrzeć ser na grubych oczkach, gdy się zagotuje podlać śmietaną i doprawić. Ciepły, ale nie gorący farsz wykładamy na babeczki , a na wierzch dekorujemy kawiorem.Smakuje najlepiej na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz