21 grudnia 2014

Rissoto z pieczarkami









Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 3/4 szklanki ryżu do risotto- Arborio
  • pieczarek ok 40 dag
  • pietruszka świeża
  • rum biały lub białe wino
  • bulionu 2 szklanki
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia

Pieczarki kroimy na pól i później w plastry, cebule w kostkę. Przesmażamy na maśle, gdy cebula i pieczarki zmiękną,  dorzucamy 3/4 szklanki ryżu z torebki. Zalewamy całość bulionem i dusimy do miękkości ryżu i wyparowania wody ( jeśli ryż jest jeszcze twardy , a woda wyparowała dolewamy oczywiście wody).  Podlewamy łyżką rumu lub wina i doprawiamy solą i pieprzem, na koniec posypujemy poszatkowaną pietruszką. Podajemy zaraz po ugotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz