14 grudnia 2021

Ciasto chałwowe, ciasto z chałwą, tort chałwowy

Nie jestem  smakoszem chałwy, nigdy jej nie jem, natomiast moja rodzina uwielbia, dlatego  tak bardziej pod nich, skusiłam się do upieczenia tego ciasta. Sama jestem zaskoczona ,że mi smakuje - niewątpliwie dżem , którego użyłam podkręcił smak i  ciasto nie wypadło mdłe. Ciasto również idealnie sprawdzi się w formie tortu, a sam dżem można zastąpić wtedy żelką porzeczkową.



Blacha 24cmx24 cm

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 2 budynie czekoladowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy ze szczyptą soli do momentu,aż  piana będzie gęsta i śliska. 
Pamiętaj, gdy źle oddzielisz białko i żółtko i w ubijanym białku znajdzie się choć trochę żółtka,- piana się źle ubije i biszkopt nie wyrośnie!

Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier , ubijamy do momentu aż cały się zmiksuje. Masa białkowa ma być śnieżnobiała i lśniąca. Do dajemy po jednym żółtku i łączymy delikatnie szpatułką.
Na koniec do masy dodajemy suche składniki, wcześniej przesiane.

Pieczemy w 170 stopniach C ok 30- 35min,

Masa chałwowa:
  • 3 szklanki mleka( szklanka 200 ml)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 300g chałwy waniliowej
  • 200 g masła miękkiego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pół słoika kwaśnego dżemu (w moim wypadku dałam aroniowy mojego wyrobu)
Gotujemy budyń z mleka, budyni sypkich i mąki ziemniaczanej. Wierzch przykrywamy folią spożywczą by nie zrobiła się skorupa. Studzimy. Masło ucieramy z budyniem ( dodajemy po łyżce do połączenia) do tego wrzucamy chałwę i miksujemy na gładką masę. Odkładamy trochę kremu na wierzch.

Biszkopt dzielimy na pół. Na pierwszą połowę dajemy dżem, na to masę , znów biszkopt i resztę kremu. Można przyozdobić wiórkami czekoladowymi, migdałami lub orzechami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz