21 grudnia 2021

Sałatka z tuńczykiem na krakersach

 Bardzo dobrze smakuje i dobrze wygląda. Trzeba uważać tylko by przy nakładaniu pierwszej warstwy krakersy nam się nie rozjechały.



Składniki: 

  • cała duża paczka krakersów lub 2 mniejsze ( tak ok 250g)
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 150 g żółtego sera
  • 1 mały majonez
  • sól, pieprz

Na długim płaskim talerzu układamy warstwę krakersów ( ok 6 na długość w rzędzie i 3 na szerokość).
Ogórki kroimy drobniutko, łączymy z serem startym na drobnych oczkach , do tego dokładamy 3 łyżki majonezu i wymieszaną pastę kładziemy na pierwszą warstwę krakersów. 
Na masę kładziemy kolejną warstwę krakersów ,na ciastka rozkładamy odsączonego i wymieszanego z 1 łyżką majonezu, tuńczyka. Kolejna warstwa krakersów. Na tarce ścieramy białka jaj, mieszamy z 2-3 łyżkami majonezu, doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy na krakersy. Na wierzchu sałatkę dekorujemy żółtkiem startym na tarce i szczypiorkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz