Bardzo dobrze smakuje i dobrze wygląda. Trzeba uważać tylko by przy nakładaniu pierwszej warstwy krakersy nam się nie rozjechały.
Składniki:
- cała duża paczka krakersów lub 2 mniejsze ( tak ok 250g)
- 4 średnie ogórki konserwowe
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 150 g żółtego sera
- 1 mały majonez
- sól, pieprz
Na długim płaskim talerzu układamy warstwę krakersów ( ok 6 na długość w rzędzie i 3 na szerokość).
Ogórki kroimy drobniutko, łączymy z serem startym na drobnych oczkach , do tego dokładamy 3 łyżki majonezu i wymieszaną pastę kładziemy na pierwszą warstwę krakersów.
Na masę kładziemy kolejną warstwę krakersów ,na ciastka rozkładamy odsączonego i wymieszanego z 1 łyżką majonezu, tuńczyka. Kolejna warstwa krakersów. Na tarce ścieramy białka jaj, mieszamy z 2-3 łyżkami majonezu, doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy na krakersy. Na wierzchu sałatkę dekorujemy żółtkiem startym na tarce i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz