4 listopada 2022

Suppli włoskie kulki ryżowe

 Składniki:

  • 500g ryż do risotto
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 50g masła
  • 1/4 cebuli czerwonej  średniej
  • 400g sosu pomidorowego
  • 200ml mleka
  • pół szklanki bulionu
  • świeża bazyli
  • 2 jajka
  • skórka z 1/2 cytryny
  • szczypta gałki 
  • 100g parmezanu
  • 200g mozzarelli twardej
  • sól
Do panierowania:
  • 2 jajka
  • bułka tarta

Cebule drobno kroimy i obsmażamy na  25g masła i oliwie. Dorzucamy ryż sypki, solimy. Dolewamy bulion, dusimy ok 10 min, a następnie sos pomidorowy. kolejne 15 min dusimy. dolewamy gorące mleko. Gotujemy na średnim ogniu. Dorzucamy resztkę masła i bazylię posiekaną na koniec. Risotto ma być gęste i al dente. Studzimy i trzymamy przynajmniej 1h w lodówce. Po schłodzeniu dodajemy jajka, skórkę z cytryny, parmezan. Tworzymy kulki i do środka każdej dodajemykawałek mozzarelli. Kulki mogą mieć wielkość piłki golfowej. Każdą kulkę obtaczamy w jajku i bułce tartej. Pieczemy na głęboki oleju. Kolor porządany, to taki jak przy pączkach. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz