- 2 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 4 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 400g sera feta
- 60g masła roztopionego
- 2 łyżki gęstej śmietany
Do rozczynu dodajemy sól i mąkę, wyrabiamy długo i odstawiamy na 1-2 h. Przykrywamy ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy na duży pokrągły placek na środek układamy fetę. Brzegi zalepiamy do środka i łączymy je ze soba i spłaszczamy. Zostawiamy na 30 min do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy wierzch masłem pomieszanym ze śmietaną i posypujemy sezamem lub oregano. Pieczemy na papierze do pieczenia ok 25-30 min w temp 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz