31 października 2022

Chleb grecki Tiropsono

 Składniki na rozczyn:

  • 2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
Rozczyn mieszamy odstawiamy na 10 min.

  • 4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 400g sera feta
  • 60g masła roztopionego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
Do rozczynu dodajemy sól i mąkę, wyrabiamy długo i odstawiamy na 1-2 h. Przykrywamy ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy na duży pokrągły placek na środek układamy fetę. Brzegi zalepiamy do środka i łączymy je ze soba i spłaszczamy. Zostawiamy na 30 min do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy wierzch masłem pomieszanym ze śmietaną i posypujemy sezamem lub oregano. Pieczemy na papierze do pieczenia ok 25-30 min w temp 200 stopni C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz