4 listopada 2022

Pierś z kaczki pieczona z pomarańczami i winem

Składniki:
  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • 2 pomarańcze
  • 15 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml czerwonego wina
  • 2 łyżeczki miodu
  • gwiazdka anyżu (można pominąć)
  • gałązki tymianku
  • sól pieprz
Mięso z kaczki wyciągamy na godzinę przed smażeniem. Skórkę nacinamy pod skosem w krateczkę. Skórę nacieramy solą i pieprzem. Na ciepłej patelni zaczynamy pieczenie kaczki od strony skóry. Skórka ma się wtopić i przyrumienić. ( ok 5-7 min), po tym czasie obracamy pierś i pieczemy jeszcze 3-4 minuty. Ściagamy z patelni i zostawiamy do odpoczynku. Jedną  pomarańczę filetujemy, tak by nie było białej błonki ( można to wykonać wcześniej), a druga wyciskamy na sok i przecadzamy pzrez sito. Tłuszcz z patelni zostaje, nie wylewamy!! Do tłuszczu dorzucamy cząstki pomarańczy, sok z pomarańczy, wino, anyż, tymianek. Sos redukujemy. Pierś kroimy w plastry podajemy z puree, kuskusem lub młodymi blazurowanymi warzywami.







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz