- 2 piersi kaczki ze skórą
- 2 pomarańcze
- 15 ml soku z pomarańczy
- 50 ml czerwonego wina
- 2 łyżeczki miodu
- gwiazdka anyżu (można pominąć)
- gałązki tymianku
- sól pieprz
Mięso z kaczki wyciągamy na godzinę przed smażeniem. Skórkę nacinamy pod skosem w krateczkę. Skórę nacieramy solą i pieprzem. Na ciepłej patelni zaczynamy pieczenie kaczki od strony skóry. Skórka ma się wtopić i przyrumienić. ( ok 5-7 min), po tym czasie obracamy pierś i pieczemy jeszcze 3-4 minuty. Ściagamy z patelni i zostawiamy do odpoczynku. Jedną pomarańczę filetujemy, tak by nie było białej błonki ( można to wykonać wcześniej), a druga wyciskamy na sok i przecadzamy pzrez sito. Tłuszcz z patelni zostaje, nie wylewamy!! Do tłuszczu dorzucamy cząstki pomarańczy, sok z pomarańczy, wino, anyż, tymianek. Sos redukujemy. Pierś kroimy w plastry podajemy z puree, kuskusem lub młodymi blazurowanymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz