Składniki:
Kopytka:
- 5 średnich marchewek
- 500g mąki
- sól
- pieprz,
- czosnek granulowany
- 1 jajko
- szczypta gałki
Marchewki kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Porządnie odcedzamy, pzrepuszczmy pzrez praskę i studzimy puree. Musi być zimne w innym wypadku kopytka wyjdą twarde. Gdy marchew ostygnie doprawiamy, dodajemy mąke i na koniec jako. Wszystko razem ugniatamy, dzielimy na 4 częśći i każdą rolujemy i tniemy pod skosem kopytka. Wrzucamy na gorącą, osoloną wodę. Czekamy po wypłynięciu ok 3 min, odcedzamy na patelnię.
- oliwa
- 1 łyżka masła
- śmietana 30% pól szklanki
- 1 łyżka sosu sojowego
- garść parmezanu
- 1 pierś z kurczaka
- garść groszku mrożonego
Pierś w całości gotujemy z łyżka sosu sojowego, gdy się zrobi biała, wyciągamy i dorzucamy pokrojoną w kostkę, do kopytek. Podpiekamy na maśle nasze kluski i pierś ( dosłownie przez chwilę). Podlewamy śmietaną i dorzucamy parmezan, dusimy ok 5 min. Na koniec dokładamy groszek i dusimy do redukcji. Podajemy na świeżo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz