4 listopada 2022

Kopytka marchwiowe z piersią i groszkiem

 

Składniki:

Kopytka:
  • 5 średnich marchewek 
  • 500g mąki 
  • sól
  • pieprz,
  • czosnek granulowany
  • 1 jajko
  • szczypta gałki
Marchewki kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Porządnie odcedzamy, pzrepuszczmy pzrez praskę i studzimy puree. Musi być zimne w innym wypadku kopytka wyjdą twarde. Gdy marchew ostygnie doprawiamy, dodajemy  mąke i na koniec jako. Wszystko razem ugniatamy, dzielimy na 4 częśći i każdą rolujemy i tniemy pod skosem kopytka. Wrzucamy na gorącą, osoloną wodę. Czekamy po wypłynięciu ok 3 min, odcedzamy na patelnię.
  •  oliwa
  • 1 łyżka masła
  • śmietana 30% pól szklanki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • garść parmezanu
  • 1 pierś z kurczaka
  • garść groszku mrożonego
Pierś w całości gotujemy z łyżka sosu sojowego, gdy się zrobi biała, wyciągamy i dorzucamy pokrojoną w kostkę, do kopytek. Podpiekamy na maśle nasze kluski i pierś ( dosłownie przez chwilę). Podlewamy śmietaną i dorzucamy parmezan, dusimy ok 5 min. Na koniec dokładamy groszek i dusimy do redukcji. Podajemy na świeżo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz