31 października 2022

Kociołek góralski

 

Składniki:
  • kawałek boczku wędzonego
  • pół kilo ziemniaków
  • pół kilo kapusty kiszonej
  • 1 papryka czerwona
  • pół kilo mięsa z udek lub innej części kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 szklanki bulionu
  • ok 4 średnie ziemniaki
  • majeranek
  • kminek
  • sól, pieprz
  • słodka papryka wędzona sypka
  • czosnek granulowany
Kapustę gotujemy do miękkości ( w czasie gotowania zmieniamy przynajmniej raz wodę), ziemniaki osobno gotujemy al dente, kroimy w dużą kostkę. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni,  wyciągamy go do miski, na tłuszczu  obsmażamy cebulę również pokrojoną w kostkę, dokładamy mięso z kurczaka  pokrojone w paseczki.do kapusty wrzucamy boczek, cebulę z kurczakiem, pokrojona w kostkę paprykę, ziemniaki oraz bulion. Dusimy wszystko ze sobą. Doprawiamy majerankiem, papryką wędzoną, kminkiem, pieprzem i solą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz