31 października 2022

Ser pleśniowy zapiekany z żurawiną

 

Składniki:
Kruche ciasto:
  • 125 g masła zimnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Na wierzch:
  • 2 serki camebert z pieprem lub ziołami
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany 30 %
  • garść świeżej żurawiny
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
Ze składników na kruche ugniatamy ciasto wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, wywypujemy grochem. Zapiekamy  z grochem ok 10 min w temp 200 stopni C. W między czasie jajka miesamy ze śmietaną, miksturę wylewamy na podpieczone kruche ciasto, układamy plasterki szynki parmeńskiej, pokrojone w plastry sery camebert. Na wierzch ukłądamy żurawinę pieczemy kolejne 20 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz