4 listopada 2022

Ciasto tureckie Tirilece

 Tirilece wywodzi sie z kuchni albańskie, cżęśto można je spróbować w Turcji. Nazwa oznacza trzy mleka- było ono w przeszłości wykonywane z 3 rodzajów, teraz receptura została uproszczona. Uwielbiam je za balan między słodkim karmeem,a mokrym mlecznym biszkoptem.

 Ciasto jest bardzo mokre, dlatego zalecana jest szklana forma 30x22.Jest to ciasto z bitą śmietaną i mlekiem, dlatego warto przykry je w lodówce, bo szybko przejdzie zawartością.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczkę z górką proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • esencja waniliowa

Całe jajka ubiajamy z cukrem na puszystą, kremową masę (cukier ma być niewyczuwalny). Mąkę z proszkiem  i sodą przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę wod,  jeśli ciasto będzie za gęste.
Pieczemy ok 35-40 min w temp 160 stopni C. Gdy już wyjmiemy z pieca, nakłuwamy obficie patyczkiem do szaszłyków.

Sorbet mleczny

  • pół szklanki śmietany 30 %
  • 2,5 szklanki mleka 3,2 %
Mleko łączymy ze śmietaną, napowietrzamy widelcem i zalewamy ciasto dokładnie. Ciasto studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i wykładamy na zimny biszkopt ( zostawiamy ok 3 łyżki do rękawa-będziemy z tego robic wzór na cieście). Wkładamy do lodówki. W tym czasie można zrobic domowy karmel. Karmel ciepły wylewamy na ciasto, równamy powierzchnie. Na dłuższej części formy robimy pionowe paski pozostałą śmietana w rękawie. Patyczkiem na premiennie ciągniemy od krótszego boku ( jak przy zdobieniu paznokci), tak by powstały zygzaki. Ciasto studzimy. 

Dodatkowo:
  • szklanka śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • gotowy karmel
Karmel domowy :
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 50g masła
  • 1 szklanka śmietany 30%
Cukier puder rozpuszczamy ndo koloru żółtego- ważne by nie przypalić dodajemy masło  i śmietane. Wszystko sie ma połączyć w gładką masę. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz