14 grudnia 2022

Stollen- niemieckie ciasto świąteczne

Jak święta to i marcepan. Ciasto słodkie, mokre...pyszne.

Składniki:

  • 500gr mąki
  • 8g drożdży suchych piekarskich
  • 100ml mleka
  • 100g cukru
  • 3 jaja temp pokojowa
  • 1 łyżeczka soli
  • 350g masła
  • 150g rodzynek
  • esencja waniliowa lub olejek rumowy
  • łyżka skórki cytrynowej
  • kandyzowane owoce
  • 200g masy marcepanowej
  • cukier puder


Suche drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru 50 ml mleka i 4-5 łyżkami mąki. Tworzymy zaczyn. Zostawiamy na 20 min pod przykryciem, w pomieszczeniu ciepłym bez przeciągów. Ma mocno się napowietrzyć. Żółtka oddzielamy od białek. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do drożdży dodajemy resztę mleka, cukru, żółtka, mąkę i na koniec masło, zagniatamy. Rodzynki przelewamy wrzątkiem (można je również dzień wcześniej zamoczyć w rumie), odcedzamy na sicie. 

Gdy ciasto będzie miało jednolita strukturę dodajemy rodzynki, olejek rumowy, esencje, owoce kandyzowane. Zagniatamy ponownie. Tworzymy prostokąt z ciasta na środek układamy wałek marcepanu i zawijamy najpierw jednym brzegiem ciasto, potem drugim ( jak kołderką), zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min w ciepłym miejscu. Rozgrzewamy piec do 180 stopni góra dół i pieczemy ok 50-55 min. Po upieczeniu ma powstać charakterystyczny czubek od zawinięcia. Ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz