Jak święta to i marcepan. Ciasto słodkie, mokre...pyszne.
Składniki:
- 500gr mąki
- 8g drożdży suchych piekarskich
- 100ml mleka
- 100g cukru
- 3 jaja temp pokojowa
- 1 łyżeczka soli
- 350g masła
- 150g rodzynek
- esencja waniliowa lub olejek rumowy
- łyżka skórki cytrynowej
- kandyzowane owoce
- 200g masy marcepanowej
- cukier puder
Suche
drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru 50 ml mleka i 4-5 łyżkami
mąki. Tworzymy zaczyn. Zostawiamy na 20 min pod przykryciem, w
pomieszczeniu ciepłym bez przeciągów. Ma mocno się napowietrzyć.
Żółtka oddzielamy od białek. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do
drożdży dodajemy resztę mleka, cukru, żółtka, mąkę i na
koniec masło, zagniatamy. Rodzynki przelewamy wrzątkiem (można je
również dzień wcześniej zamoczyć w rumie), odcedzamy na sicie.
Gdy ciasto będzie miało jednolita strukturę dodajemy rodzynki, olejek rumowy, esencje, owoce kandyzowane. Zagniatamy ponownie. Tworzymy prostokąt z ciasta na środek układamy wałek marcepanu i zawijamy najpierw jednym brzegiem ciasto, potem drugim ( jak kołderką), zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min w ciepłym miejscu. Rozgrzewamy piec do 180 stopni góra dół i pieczemy ok 50-55 min. Po upieczeniu ma powstać charakterystyczny czubek od zawinięcia. Ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz