12 grudnia 2022

Ciasto ze Starbucks, Ciasto cynamonowe

Ciasto cynamonowe. Blacha 24x24

Posypka:

Składniki:

  • 1 1/2 szklanka mąki
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyki cynamonu

Łączymy składniki ze sobą by powstała sypka cynamonowa kruszonka

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 125g masła temp pokojowa
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka temp pokojowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczka soli


Ciepłe masło ucieramy z cukrem na niskich obrotach by nam się masło nie ścięło, jajka należy rozbełtać i wlewać po troszku do masła. Ciasto jest wrażliwe na temperaturę- wszystko musi być ciepłe, w innym wypadku się rozwarstwi. Przesiane mąki z proszkiem do pieczenia wsypujemy do masy maślano -jajecznej i na koniec szczyptę soli. Masa ma być puszysta, gładka i o konsystencji śmietany 18%. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę masy, na to rzucamy połowę posypki, połowa masy i za samą górę resztę posypki. Pieczemy w temp 165-170 stopni C ok 45 min. Ciasto mocno nie wyrasta.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz