Ciasto cynamonowe. Blacha 24x24
Posypka:
Składniki:
- 1 1/2 szklanka mąki
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 2 łyki cynamonu
Łączymy składniki ze sobą by powstała sypka cynamonowa kruszonka
Ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 125g masła temp pokojowa
- łyżeczka esencji waniliowej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka temp pokojowa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczka soli
Ciepłe masło ucieramy z cukrem na niskich obrotach by nam się masło nie ścięło, jajka należy rozbełtać i wlewać po troszku do masła. Ciasto jest wrażliwe na temperaturę- wszystko musi być ciepłe, w innym wypadku się rozwarstwi. Przesiane mąki z proszkiem do pieczenia wsypujemy do masy maślano -jajecznej i na koniec szczyptę soli. Masa ma być puszysta, gładka i o konsystencji śmietany 18%. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę masy, na to rzucamy połowę posypki, połowa masy i za samą górę resztę posypki. Pieczemy w temp 165-170 stopni C ok 45 min. Ciasto mocno nie wyrasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz