20 czerwca 2022

Sałatka warstwowa z brokułem

Sałatka bez mięsa,ale za to z charakterem.
 
 
 
Składniki:
  • 1 brokuł
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • majonez
  • ketchup
  • koperek świeży
  • sól i pieprz do smaku

Brokuła gotujemy w osolonej wodzie, tak by był miękki ale nie rozgotowany. Pieczarki kroimy w plastry i obsmażamy z cebulką (kostka) na patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem. Nadmiar wody odlewamy ( pieczarki mają się tylko poddusić). Kukurydzę odsączamy z zalewy, a ugotowane jajka ciachamy w kostkę.

Układamy w przeźroczystym naczyniu od dołu:

  1. 2 łyżki majonezu
  2. połowa brokułów
  3. połowa kukurydzy
  4. przykrywamy ketchupem ok 3 łyżki
  5. połowa pieczarek z cebulką
  6. połowa pokrojonych jajek
  7. 2 łyżki majonezu
  8. połowa brokułów
  9. połowa kukurydzy
  10. przykrywamy ketchupem ok 3 łyżki
  11. połowa pieczarek z cebulką 
  12. połowa pokrojonych jajek
  13. 2 łyżki majonezu
  14. na górę posiekany świeży koperek
     



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz