Sałatka powstała niejako z przypadku, gdy robiłam sushi i brakło mi płatów, a zostały wszystkie składniki. Jestem wielkim miłośnikiem sushi i w takim wydaniu też smakuje niesamowicie.
- 4 garści ryżu ugotowanego i doprawionego octem ryżowym
- kawałek łososie wędzonego
- 3 paluszki surimi
- pól awokado
- wasabi
- kawałek płatu nori
- majonez
Przygotowanie ryżu:
- 1 szklanka ryżu do sushi
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka soli
W ringu układamy od dołu:
- wycięte kółko z nori
- 2 garści ryżu, delikatnie ugniatamy
- smarujemy ryż wasabi o wielkości groszku
- smarujemy majonezem cieniutką warstwą
- paluszki kroimy w kostkę i delikatnie dociskamy
- 2 garści ryżu
- ryż smarujemy majonezem cieniutko
- układamy na wierzch awokado
- Ściągamy ring i otulamy sałatkę łososiem
- na koniec posypujemy czarnym sezamem
- i jemy z apetytem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz