20 czerwca 2022

Pulpety mięsne na młodej kapustce


Składniki:

  • pół kilko mięsa mielonego ( może  być z łopatki, indyka, wieprzowe wybór należy do Ciebie)
  • pół główki młodej kapusty
  • marchewka
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • papryka czerwona sypka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • mąka do obtaczania
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • świeży koperek

Kapustę drobno ciekamy. Wrzucamy do niewielkiej ilości osolonej wody. Chwilę dusimy pod przykryciem, dodajemy utartą na grubych oczkach marchewkę, ziele i liścia laurowego. Przykrywamy ponownie i dusimy do miękkości. dodajemy przyprawy, sos sojowy i cukier.

Mięso już zmielone doprawiamy solą, pieprzem, papryka czerwoną, wcieramy cebule na tarce, dodajemy bułkę tartą i całe jajo. Formujemy małe pulpety, każdego obtaczamy w mące i przesmażamy na patelni. Po obsmażeniu, przekładamy do kapusty i ponownie chwile dusimy, na koniec rzucamy drobno posiekany świeży koperek. Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz