Składniki:
- pół kilko mięsa mielonego ( może być z łopatki, indyka, wieprzowe wybór należy do Ciebie)
- pół główki młodej kapusty
- marchewka
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- papryka czerwona sypka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- mąka do obtaczania
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- świeży koperek
Kapustę drobno ciekamy. Wrzucamy do niewielkiej ilości osolonej wody. Chwilę dusimy pod przykryciem, dodajemy utartą na grubych oczkach marchewkę, ziele i liścia laurowego. Przykrywamy ponownie i dusimy do miękkości. dodajemy przyprawy, sos sojowy i cukier.
Mięso już zmielone doprawiamy solą, pieprzem, papryka czerwoną, wcieramy cebule na tarce, dodajemy bułkę tartą i całe jajo. Formujemy małe pulpety, każdego obtaczamy w mące i przesmażamy na patelni. Po obsmażeniu, przekładamy do kapusty i ponownie chwile dusimy, na koniec rzucamy drobno posiekany świeży koperek. Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz