28 grudnia 2022

Gofrowe paluszki imprezowe, gofry wytrawne

 


Składniki:

gofry:

  • 250g mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 400ml mleka

Masło rozpuszczamy mi studzimy. Jajka ubijamy mikserem do białości. Dorzucamy mąkę i proszek, rozpuszczone masło, sól i na koniec mleko. Pieczemy w gofrownicy na złoty kolor. Z tej porcji wychodzi ok 6 gofrów o standardowym rozmiarze.

Pasta szynkowa:

  • 100g szynki konserwowej
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • pasta wasabi wielkości groszku
  • sól i pieprz


Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na jedwabistą masę.Gofry dzielimy na paluszki gofrowe i do każdego okienka wkładamy naprzemiennie pastę z szynki i kawior.

Edit: szynkę można zastąpić wędzonym łososiem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz