Składniki:
- 3 małe golonka nogi wieprzowe
- 2 ratki wieprzowe
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 2l bulionu
- sól,pieprz
- majeranek
- 3-4 ząbki czosnku ok 1 łyżka żelatyny
- czosnek niedźwiedzi
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziela angielskie
Do wysokiego garnka wrzucamy wypłukane nogi oraz golonka, dodajemy obrane warzywa (cebule podpiekamy), wlewamy bulion, doprawiamy obficie pieprzem, majerankiem, solą, dokładamy obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Dolewamy wody, by wieprzowina była cała zakryta. Gotujemy ok 3h do momentu, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości. Wyjmujemy wieprzowinę, studzimy. Wywar przecedzamy. Mięso ręcznie rozdrabniamy, i pozbawiamy dokładnie kości, jeśli skóra ma mocno tłustą warstwę- usuwamy sam tłuszcz, ale skórę bez włosów zostawiamy i dodajemy do reszty. Wieprzowina ma być lepka i jednolita, do wywaru dajemy ok 1 łyżkę żelatyny. Mięso podlewamy ok 3-4 chochlami wywaru, jeśli mięso jest zbite dolewamy jeszcze trochę. Całość solimy, pieprzymy, doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim. Miskę lub keksówkę wykładamy folią spożywczą, wylewamy ostygłe mięso, przykrywamy folią i dociskamy czymś cięższym do stwardnienia, przechowujemy w lodówce Można również użyć osłonki do salcesonu. Jeśli chcemy by salceson był bogatszy dodajemy również ozory wieprzowe. Na zdjęciu salceson z podanej ilości- użyta była szklana miska o średnicy 20 cm , o wąskim dnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz