Składniki:
- 200g wędzonego łososia
- 1 duże awokado
- pół sałaty lodowej (może być też inna)
- 1 średni ogórek zielony
- pół słodkiej papryki czerwonej
- 60 ml sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- szczypta cukru
Czerwoną cebulę kroimy w pół pióra i zalewamy octem jabłkowym, dodajemy szczyptę soli i cukru. Sałatę szarpiemy na mniejsze kawałki, łososia drobno kroimy, ogórka zielonego obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę, paprykę i awokado również w kostkę. Łososia szatkujemy drobno, sezam natomiast przez chwile prażymy na suchej patelni. Sos sojowy mieszamy z musztarda i miodem. Cebule odsączamy i dodajemy do sałatki, całość polewamy sosem i posypujemy sezamem, jemy zaraz po zrobieniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz