29 marca 2023

Bardzo łatwa babka kakaowa, która zawsze wychodzi.

 

Ilość podana na średnią formę do babki z kominem, jeśli chcemy dużą podwajamy produkty.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka M
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Tłuszcz do wysmarowania i tarta bułka do wysypania


Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodajemy po 1 jajku i dalej ucieramy. Proszek i mąkę przesiewamy i dorzucamy partiami na przemiennie z mlekiem i kakao. Ciasto wlewamy do formy na babkę (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy ok 35-40 min w temp 160 stopni C do suchego patyka. Posypujemy cukrem puderm lub oblewamy lukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz