Ilość podana na średnią formę do babki z kominem, jeśli chcemy dużą podwajamy produkty.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 10 dag masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 jajka M
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Tłuszcz do wysmarowania i tarta bułka do wysypania
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodajemy po 1 jajku i dalej ucieramy. Proszek i mąkę przesiewamy i dorzucamy partiami na przemiennie z mlekiem i kakao. Ciasto wlewamy do formy na babkę (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy ok 35-40 min w temp 160 stopni C do suchego patyka. Posypujemy cukrem puderm lub oblewamy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz