6 czerwca 2023

Panzerotti, włoskie pierogi

 

Panzerotti to włoskie pierog, pieczone w głębokim tłuszczu, nadziewane sosem i mozzarellą.



Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 250g mąki 00
  • 300ml wody letniej
  • 7g drożdży suchych piekarskich
  • ok 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli


Dodatkowo:

  • 250g sera twardego mozzarella
  • 3/4  szklanki gęstej passaty
  • oregano
  • sól

W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, w osobnej misce łączymy maki, oliwę, sól i dolewamy rozpuszczone drożdże. Całość długo wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Z tej porcji formujemy kulki wielkości piłeczki golfowej. Przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1h. Passatę łączymy z łyżeczką oliwy i oregano i zagotowujemy do zredukowania- studzimy. Po godzinie kulki rozwałkowujemy i nadziewamy kawałkiem mozzarelli i passatą( ok pół łyżeczki). Zaklejamy jak pierogi i pieczemy na głębokim tłuszczu (góra 170 stopni C) z każdej strony na złotawo. Pierogi podwajają objętość po upieczeniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz