Panzerotti to włoskie pierog, pieczone w głębokim tłuszczu, nadziewane sosem i mozzarellą.
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 250g mąki 00
- 300ml wody letniej
- 7g drożdży suchych piekarskich
- ok 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 250g sera twardego mozzarella
- 3/4 szklanki gęstej passaty
- oregano
- sól
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, w osobnej misce łączymy maki, oliwę, sól i dolewamy rozpuszczone drożdże. Całość długo wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Z tej porcji formujemy kulki wielkości piłeczki golfowej. Przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1h. Passatę łączymy z łyżeczką oliwy i oregano i zagotowujemy do zredukowania- studzimy. Po godzinie kulki rozwałkowujemy i nadziewamy kawałkiem mozzarelli i passatą( ok pół łyżeczki). Zaklejamy jak pierogi i pieczemy na głębokim tłuszczu (góra 170 stopni C) z każdej strony na złotawo. Pierogi podwajają objętość po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz