6 czerwca 2023

Marchewka marynowana z fetą

 

Składniki:
  • 3-4 marchewki
  • kawałek fety
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżki wody różanej
  • szczypta płatków chilli
  • szczypta zmielonego kardamonu
  • garść pistacji
  • szczypioner
Marchew obieramy i  ścieramy wzdłuż na mandolinie lub za pomocą obieraczki do warzyw. Wrzucamy na chwile na gotującą sie wodę wyjmujemy gdy lekko zmiękknie( 4-5 min). Studzimy i zimne wkładamy do marynaty na pół godziny. wykładamy marchew na talerz na to rozkruszamy fetę, posypujemy pistacjami i szczypiorkiem, jeśli zostanie cos marynaty można podlać dodatkowo górę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz