6 czerwca 2023

Proste ciasto truskawkowe

 


Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko L
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 1/3 szklanki mąki (szklanka 200ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczeniu
  • szczypta soli
  • 2 szklanki pokrojonych w kostkę truskawek
  • 2 łyżki mąki
  • cukier puder do posypania


Jajko ucieramy z cukrem tak, by cukier nie był wyczuwalny. Do jajek dolewamy mleko i olej. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy tez ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Całość delikatnie mieszamy. Truskawki powinny być świeże i jędrne. Pokrojone w kostkę obtaczamy w 2 łyżkach mąki i dorzucamy do masy. Delikatnie należy przemieszać. Keksówkę należy wysmarować masłem lub margaryną. Wlewamy masę i wstawiamy do rozgrzanego pieca do 170 stopni C na 50-55 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz