Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko L
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 1/3 szklanki mąki (szklanka 200ml)
- 2 łyżeczki proszku do pieczeniu
- szczypta soli
- 2 szklanki pokrojonych w kostkę truskawek
- 2 łyżki mąki
- cukier puder do posypania
Jajko ucieramy z cukrem tak, by cukier nie był wyczuwalny. Do jajek dolewamy mleko i olej. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy tez ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Całość delikatnie mieszamy. Truskawki powinny być świeże i jędrne. Pokrojone w kostkę obtaczamy w 2 łyżkach mąki i dorzucamy do masy. Delikatnie należy przemieszać. Keksówkę należy wysmarować masłem lub margaryną. Wlewamy masę i wstawiamy do rozgrzanego pieca do 170 stopni C na 50-55 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz