Tortownica 19-20cm
Składniki
- 800g jogurtu greckiego
- 350 ml śmietany 36%
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki wody
- owoce sezonowe
Zimny jogurt grecki napowietrzamy mikserem, w osobnej misce ubijamy mocno schłodzona śmietanę z cukrem na sztywno. Dodajemy Smetanę do jogurtu- jeśli po spróbowaniu masa jest za mało słodka można jeszcze troszkę cukru dołożyć. Żelatynę rozpuszczamy w lodowatej wodzie, czekamy aż zgęstniej, następnie wkładamy do mikrofali na jakieś 20s. Ma być wodnista, ale nie przegrzana. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki masy jogurtowej, by ją zahartować. I tak wymieszaną żelatynę dolewamy do masy. Do środka można wrzucić borówki, porzeczki, maliny. Całość schładzamy w lodówce. Jeśli chcemy przygotować jogurt mrożony, to w ten sam sposób tylko pomijamy żelatynę i wkładamy do zamrażalki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz