13 listopada 2024

Placek grzybowy do barszczu

 

Placek grzybowy do barszczu

Bardzo fajna alternatywa dla krokietów i kulebiaka.

Foremka do keksu lub chleba.


 

Składniki:

Farsz:

  • 40dag pieczarek
  • 15 – 20 dag suszonych grzybów
  • 2 łyżki kaszy manny
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka masła
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki słodkiej
  • pół łyżeczki soli

Grzyby suszone moczymy min 3 h. Gotujemy je do miękkości. Na maśle przysmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, jak się zeszkli dodajemy drobno posiekane pieczarki i odsączone grzyby leśne. Całość przesmażamy na wolnym ogniu, ok pół godziny, by grzyby suszone zaczęły się rozpadać. Po tym czasie dolewamy pół szklanki wody i wsypujemy 2 łyżki kaszy manny, dalej dusimy do zagęszczenia się farszu, jeśli braknie wody to dokładamy. Kasza ma być niewidoczna dla oka. Doprawiamy grzyby i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto.

Do farszu można dodać również podgotowaną kapustę kiszoną.

Ciasto kruche-drożdżowe:

  • ok. 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka M
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 100g masła

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na pół- jeśli jest za luźne dodajemy mąki. Ciasto nie potrzebuje czasu w lodówce i nie musi wyrastać. Z jednej czyści tworzymy spód, wałkujemy ciasto układamy na posmarowanym masłem dnie i nakłuwamy widelcem. Układamy na nim zimny farsz grzybowy i przykrywamy rozwałkowaną drugą połową. Pieczemy ok 35-40 min góra-dół w temp 160 stopni C. Ciasto najlepiej wyjmuje się gdy całe ostygnie. Można serwować na zimno i ciepło z barszczem lub solo.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz