10 listopada 2024

Zupa krem z zielonego groszku

 



Składniki:
  • paczka mrożonego groszku
  • 2l bulionu
  • 2 marchewki małe
  • 1 mały ziemniak
  • pietruszka mała korzeń
  • 2 ząbki czosnku
  • kieliszek białego rumu
  • ok 50ml śmietanki 30%
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • Opcjonalnie płatki migdałowe i parmezan


Marchew, pietruszkę i ziemniaka kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię warzywa i obsmażamy na łyżce masła. Do bulionu wrzucamy groszek i podsmażone warzywa. Przeciskamy przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości warzyw, tak by groszek nie stracił koloru. Po ugotowaniu całość blendujemy. Ponownie stawiamy na gazie przyprawiamy i dolewamy rum. Gotujemy ok 10 min na wolnym ogniu by alkohol wyparował. Na koniec dolewamy śmietanę. Można podawać z grzankami, prażonymi płatkami migdałowymi lub chrupką parmezanową.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz