Babeczki ziemniaczane z boczkiem i szczypiorkiem
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 plasterków boczku parzonego
- garść startego sera żółtego
- garść poszatkowanego szczypiorku
- sól i pieprz
- 2 łyżki majonezu
Ziemniaki obieramy i trzemy na średnich oczkach tarki. Dodajemy do odsączonych ziemniaków całe jajko. Boczek kroimy w drobną kostkę, ser trzemy na drobnych oczkach, dokładamy do nich 1 łyżkę majonezu, przyprawiam i wbijamy całe jajko. Wszystko łączymy ze sobą.
Ziemniaki ubijamy w silikonowych formach do muffinek, tak by brzegi i spód były obłożone, a środek miał wgniecenie na farsz. Podpiekamy same ziemniaki w 200 stopniach C ok 25 min, wyjmujemy i wlewamy do środka po łyżce farszu, wstawiamy ponownie na ok7 min by się masa ścięła. Po wystudzeniu muffiny same wychodzą z foremek. Dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz