12 listopada 2024

Babeczki ziemniaczane z boczkiem i szczypiorkiem



Babeczki ziemniaczane z boczkiem i szczypiorkiem


Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 plasterków boczku parzonego
  • garść startego sera żółtego
  • garść poszatkowanego szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki majonezu


Ziemniaki obieramy i trzemy na średnich oczkach tarki. Dodajemy do odsączonych ziemniaków całe jajko. Boczek kroimy w drobną kostkę, ser trzemy na drobnych oczkach, dokładamy do nich 1 łyżkę majonezu, przyprawiam i wbijamy całe jajko. Wszystko łączymy ze sobą.

Ziemniaki ubijamy w silikonowych formach do muffinek, tak by brzegi i spód były obłożone, a środek miał wgniecenie na farsz. Podpiekamy same ziemniaki w 200 stopniach C ok 25 min, wyjmujemy i wlewamy do środka po łyżce farszu, wstawiamy ponownie na ok7 min by się masa ścięła. Po wystudzeniu muffiny same wychodzą z foremek. Dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno.







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz