12 listopada 2024

Sałatka toskańska tuńczykowa

 


Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • puszka białej fasolki
  • ok 10 zielonych oliwek
  • 3 suszone pomidory
  • pół średniej cebuli
  • pół ogórka zielonego
  • 2 łyżki kaparów
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • pól kostki fety
  • garsć słonecznika łuskanego

Cebulę drobno ciekamy,  dodajemy do miski. Tuńczyka, fasolkę  i pomidory odsączamy i dodajemy do sałatki, Ogórka i fetę również w kostkę i do miski. Z soku z cytryny przypraw i oliwy rozbimy sos i wlewamy do sałatki, na koniec wrzucamy odsączonekapary i  oliwki oraz garść słonecznika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz