Schab po koreańsku z kwaśnymi ogórkami
Składniki:
- ok 700g schabu
- 2 łyżki pasty gochujang
- łyżka sosu sojowego
- 4 ząbki startego czosnku
- łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka prażonego jasnego sezamu ( na suchej patelni)
- łyżeczka startego świeżego imbiru
Mięso kroimy na cienkie plastry takie ok 1 cm, rozbijamy je tłuczkiem kilka razy, nie przykładamy jednak dużo siły. Z pozostałych składników robimy marynatę, wkładamy do niej mięso i marynujemy ok 4h. Smażymy schab na grillu lub patelni grillowej.
Sałatka z ogórka
Ogórki są lekko kwaskowe, mają bardzo wciągający smak.
Składniki:
- 3-4 ogórki zielone
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1,5 łyżki gochujang
- 3 łyżki octu ryżowego
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
- 1 /2 sezamu jasnego
- 1 malutka marchewka
- pół łyżeczki chilli w płatkach
Ogórki myjemy, tniemy ze skórką na plasterki, marchewkę tniemy w paseczki julien. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz