Ciasto ucierane z żurawiną
Ciasto jest bardzo szybkie i smaczne. Żurawinę można zamienić na inne dowolne owoce.Jajka i masło muszą mieć temp pokojową.
Blaszka 24x24
Składniki:
- 3 duże jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 100g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- cukier puder do dekoracji
- świeżej żurawiny ok 15- 20 dag
Piec rozgrzewamy do 170 stopni C. Ucieramy całe jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy następnie miękkie masło oraz ekstrakty. Łączymy ze sobą składniki. Mąkę i proszek przesiewamy i dodajemy partiami. Ciasto ma wyjść dość gęste. Na koniec ciasto mieszamy ze świeżą żurawiną. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok 45 min w 170 stopniach C. Po wyjęciu i ostudzenie posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz