12 listopada 2024

Ciasto ucierane z żurawiną

 


Ciasto ucierane z żurawiną

Ciasto jest bardzo szybkie i smaczne. Żurawinę można zamienić na inne dowolne owoce.Jajka i masło muszą mieć temp pokojową.

Blaszka 24x24

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • cukier puder do dekoracji
  • świeżej żurawiny ok 15- 20 dag


Piec rozgrzewamy do 170 stopni C. Ucieramy całe jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy następnie miękkie masło oraz ekstrakty. Łączymy ze sobą składniki. Mąkę i proszek przesiewamy i dodajemy partiami. Ciasto ma wyjść dość gęste. Na koniec ciasto mieszamy ze świeżą żurawiną. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok 45 min w 170 stopniach C. Po wyjęciu i ostudzenie posypujemy cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz