Torcik makowy z kremem z palonej białej czekolady i konfiturą z żurawiny
Tortownica 18 cm. W tym przepisie warto masę zacząć przygotowywać dzień wcześniej.
Składniki na biszkopt:
- 100g mąki pszennej
- 100g suchego maku
- 100g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier partiami miksujemy do momentu aż białka będą białe i lśniące. Dodajemy żółtka, mieszamy masę delikatnie szpatułką. Dodajemy następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i na koniec suchy mak. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem i zrzucamy z 30 cm. Pieczemy w 160 stopniach c ok 25 min. Warto sprawdzić patyczkiem czy środek jest już sztywny. Biszkopt studzimy i przekrajany na pół.
Masa z palonej białej czekolady.
- 300 ml śmietany 36%
- 150g białej czekolady dobrej jakości
- 250g mascarpone zimne
Czekoladę dzielimy na małe kostki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 140 stopniach ok 10 min. Sprawdzamy cały czas by jej nie spalić. Czekolada ma przyjąć kolor karmelowy na brzegach, a środek ma być dalej kolory kości słoniowej. Wyciągamy z pieca i studzimy. Można dodatkowo pognieść widelcem, by rozpadła się na mniejsze kawałki. Śmietanę zagotowujemy ( nie ma być gorąca) i wrzucamy do niej pieczoną białą czekoladę. Mieszamy by się całkowicie rozpuściła, śmietana powinna mieć na tym etapie kolor karmelowy. Masę studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Zarówno masa jak i mascarpone muszą być zimne by masa się nie ścięła, miksujemy je ze sobą na gęsto. Przekładamy nasz biszkopt masą i tynkujemy na zewnątrz i górę, na sam wierzch dajemy konfiturę z żurawiny lub inną jaką mamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz