- 600 g dziczyzny ( jeśli nie ma można równie dobrze dodać karczek lub mięso od szynki)
- 100 g podgardla wędzonego lub boczku
- 1 cebula
- 500 g grzybów
- 200 g marchewki
- 400 g ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- przyprawa do dziczyzny lub 5 jagód jałowca
- 1,5 szklanki bulionu wołowego
Mięso, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Grzyby czyścimy( zalewamy grzyby wrzątkiem zostawiamy pod pokrywką na 5 min, później odławiamy łyżką cedzakową grzyby- cały piach spadnie na dno), ziemniaki i marchew kroimy w plastry.
W garnku roztapiamy masło, podsmażamy boczek, cebule, mięso do zarumienia. W kolejności rzucamy
marchew, ziemniaki, grzyby .Całość doprawiamy i dusimy do miękkości. Doskonałe jako samodzielne danie jednogarnkowe, ale również jako mięso do ryżu lub kaszy.
Przepis pochodzi z książki "Grzyby, duszone, smażone, pieczone i wiele innych" Hanny Szymanderskiej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz