11 listopada 2013

Kociołek myśliwski

Składniki:

  • 600 g dziczyzny ( jeśli nie ma można równie dobrze dodać karczek lub mięso od szynki)
  • 100 g podgardla wędzonego lub boczku
  • 1 cebula
  • 500 g grzybów
  • 200 g marchewki
  • 400 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • przyprawa do dziczyzny lub 5 jagód jałowca
  • 1,5 szklanki bulionu wołowego



Mięso, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Grzyby czyścimy( zalewamy grzyby wrzątkiem zostawiamy pod pokrywką na 5 min, później odławiamy łyżką cedzakową grzyby- cały piach spadnie na dno), ziemniaki i marchew kroimy w plastry.
W garnku roztapiamy masło, podsmażamy boczek, cebule, mięso do zarumienia. W kolejności rzucamy
marchew, ziemniaki, grzyby .Całość doprawiamy i dusimy do miękkości. Doskonałe jako samodzielne danie jednogarnkowe, ale również jako mięso do ryżu lub kaszy.

Przepis pochodzi z książki "Grzyby, duszone, smażone, pieczone i wiele innych" Hanny Szymanderskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz