11 listopada 2013

Bułeczki śniadaniowe ze słonecznikiem

Skłaniki:

  • 150 g maki żytniej typu 650g lub razowej
  • 350 g mąki pszennej typu 550 g
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 ml mleka
  • 130 ml jasnego piwa
  • 100g margaryny ( jeśli damy masło będą bardziej ekskluzywne)
  • 1 jajo
  • garść ziaren słonecznika
  • białko do smarowania

 Drożdże rozcieramy z cukrem , odrobiną mleka i mąki. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, roztopiony tłuszcz, jajo, mleko i piwo oraz zaczyny drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy, kładziemy do wysmarowanej olejem miski i czekamy aż ciasto wyrośnie- ma być go 2 razy więcej.Ponownie wyrabiamy, dodajemy również do środka słonecznik łuskany. Z ciasta powstanie 12 bułeczek.Każdą dobrze wyrabiamy, smarujemy białkiem i posypujemy po wierzchu słonecznikiem. Pieczemy na papierze do pieczenia w 200 stopniach ok 25 min. Dobrze jest przed wsadzeniem spryskać wodą piekarnik-nie będą wtedy bardzo wysychać.
Bułeczki są długo mięciutkie- u nas wytrzymały 2 dni-po tym czasie zostały zjedzone i nie wiem jak długo by były świeże ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz