- 150 g maki żytniej typu 650g lub razowej
- 350 g mąki pszennej typu 550 g
- 50 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 120 ml mleka
- 130 ml jasnego piwa
- 100g margaryny ( jeśli damy masło będą bardziej ekskluzywne)
- 1 jajo
- garść ziaren słonecznika
- białko do smarowania
Drożdże rozcieramy z cukrem , odrobiną mleka i mąki. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, roztopiony tłuszcz, jajo, mleko i piwo oraz zaczyny drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy, kładziemy do wysmarowanej olejem miski i czekamy aż ciasto wyrośnie- ma być go 2 razy więcej.Ponownie wyrabiamy, dodajemy również do środka słonecznik łuskany. Z ciasta powstanie 12 bułeczek.Każdą dobrze wyrabiamy, smarujemy białkiem i posypujemy po wierzchu słonecznikiem. Pieczemy na papierze do pieczenia w 200 stopniach ok 25 min. Dobrze jest przed wsadzeniem spryskać wodą piekarnik-nie będą wtedy bardzo wysychać.
Bułeczki są długo mięciutkie- u nas wytrzymały 2 dni-po tym czasie zostały zjedzone i nie wiem jak długo by były świeże ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz