16 listopada 2013

Proste ciasto cynamonowe

Pyszne, nie bardzo słodkie, aromatyczne, znika szybko.
Porcja na małą formę.


Składniki:

  •  mąki 0,5 kg
  • cukru 170g
  • 2 łyżeczki sodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • duży kefir naturalny
  • 120 ml oleju
  • 100g rodzynek
  • 3 łyżeczki cynamonu + 80 g cukru

 Suche produkty do suchych, mokre do mokrych. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, składniki mieszamy ze sobą delikatnie. Nakładamy najpierw 1/3 ciasta ,posypujemy 1/3 cynamonu z cukrem, kolejna warstwa ciasta, kolejna warstwa cynamonu, znów ciasto i na górę cukier z cynamonem. Po upieczeniu powstaje chrupiąca skórka. Pieczemy w 150 stopniach przez 60 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz