Czyli szybkie ciasto, bardzo dobre-potrzebne od zaraz.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, później dodajemy cukier by utrwalić pianę, do białek wrzucamy pojedynczo żółtka, na koniec obie przesiane mąki. Blacha duża lub tortownica ok 24-25 cm. Masę wylewamy na blachę obłożoną papierem do pieczenia ( tylko spód). Pieczemy w temp 170 stopni C przez ok 35-40 mi. Biszkopt od razu wyciągamy i rzucamy na podłogę z wysokości ok 50 cm, dla pewności można rzucić 2 razy ( ciasto ładnie się wyrówna), później studzimy przy otwartym piekarniku ok pół godziny.
Masa:
- śmietana 18% (duży kubek)
- łyżka cukru pudru
Śmietaną wymieszaną z cukrem smarujemy przecięty na pół biszkopt.Ona po pewnym czasie zgęstnieje i przyjmie słodycz biszkoptu.
Na wierzch rzucamy ananasy z puszki ( odcedzone), pokrojone w kostkę i zalewamy lekko stężałą galaretką-smak dowolny, na zdjęciu truskawkowa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz