Biszkopt:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Kończymy ubijać, gdy piana będzie biała i lśniąca. Dorzucamy żółtka, mieszamy delikatnie ( ja dałam tylko 2 bo zależało mi na piaskowym kolorze biszkoptu) oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 stopni C ok 25-30 min.
Masa piankowa
- 2 galaretki niebieski ( ja znalazłam "Wodzisław")
- 500 gr mleka skondensowanego niesłodzonego
- gorącej wody 400-450ml
Mleko skondensowane niesłodzone miksujemy ok 3 min na najwyższych obrotach- podwoi swoją objętość , po koniec na raz wylewamy do mleka zimne galaretki i delikatnie łączymy ze sobą.Wylewamy piankę na biszkopt.
Masa śmietanowa
300 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
fix do śmietany
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i fix. Ubitą śmietanę wykładamy na piankę. Ja fale zrobiłam szpachelką dekoracyjną do tortu z dużymi ząbkami.
Galaretka
1 niebieską galaretką rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Chłodzimy i lekko stężałą wylewamy na wierzch śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz