5 kwietnia 2022

Focaccia

 
Składniki na 1.5 kg ciasta:

  • 1 kg mąki typu 00 ( czasami robię też z 650 i wychodzi)
  • 600ml wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 25 g drożdży ( najlepiej piekarskich sypkich)
  • 20 g soli

Drożże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlać do mąki rozczyn. Zagniatamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy do wyrośnięcia na 3-4 h. Polewamy blaszkę oliwą i ciasto rozkładamy na niej. Odkładamy ciasto, przykryte folia spożywczą na 20 min.

sos|:
6 łyżek oliwy z oliwek
150 ml wody
30g soli gruboziarnistej

Powstały po zmieszaniu sos , łyżką rozprowadzamy po cieście. Palcami robimy dołki w cieście. Posypujemy rozmarynem. Pieczemy 20 min w temp 180 stopni C



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz