Drożdżowe paluchy, świdry z serem.
Szybkie ,słodkie bułeczki długo zachowują świeżość. Z porcji wychodzi ok 10-12.
Składniki:
- ok 300 g mąki pszennej
- drożdże suszone ok 15g30 g cukru
- esencja waniliowa lub własny cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 150ml letniego mleka
- 40g roztopionego masła
Suche składniki mieszamy ze sobą, do nich dodajemy żółtka, mleko i masło. Wyrabiamy ze sobą. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ścierka na ok 1h.
Masa serowa:
- 300g mielonego twarogu ( najlepiej by był ten prawdziwszy, jeśli jednak mamy w wiaderku ,to też wyjdzie, ale będzie masa lekko wychodzić podczas pieczenia).
- 2 żółtka
- 100g cukru pudru
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na masę łączymy ze sobą.
Ciasto rozwałkowujemy na długie prostokątny ok 15 cm. Na połowie długości tych prostokątów nakładamy masę , przykrywamy drugim końcem i zawijamy każdy koniec w inną stronę by powstał świderek. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czekamy ok 20 min jak podrosną. Na pewno będzie trzeba piec na dwa razy, bo nie wejdą wszystkie, a odstęp też musi między nimi być.
Zanim włożymy do pieca wierzch drożdżówek smarujemy białkiem jaja.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C i wkładamy do pieczenia na 15 min. Można po upieczeniu i wystygnięciu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz