5 kwietnia 2022

Drożdżówka z serem


Drożdżowe paluchy, świdry z serem.
Szybkie ,słodkie bułeczki długo zachowują świeżość. Z porcji wychodzi ok 10-12.



Składniki:
  • ok 300 g mąki pszennej
  • drożdże suszone ok 15g30 g cukru
  • esencja waniliowa lub własny cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 150ml  letniego mleka
  • 40g roztopionego masła


Suche składniki mieszamy ze sobą, do nich dodajemy żółtka, mleko i masło. Wyrabiamy ze sobą. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ścierka na ok 1h.


Masa serowa:
  • 300g mielonego twarogu ( najlepiej by był ten prawdziwszy, jeśli jednak mamy w wiaderku ,to też wyjdzie, ale będzie masa lekko wychodzić podczas pieczenia).
  • 2 żółtka
  • 100g cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na masę łączymy ze sobą.

Ciasto rozwałkowujemy na długie prostokątny ok 15 cm. Na połowie długości tych prostokątów nakładamy masę , przykrywamy drugim końcem i zawijamy każdy koniec w inną stronę by powstał świderek. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czekamy ok 20 min jak podrosną. Na pewno będzie trzeba piec na dwa razy, bo nie wejdą wszystkie, a odstęp też musi między nimi być.
Zanim włożymy do pieca wierzch drożdżówek smarujemy białkiem jaja.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C i wkładamy do pieczenia na 15 min. Można po upieczeniu i wystygnięciu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz