Lazania z cukinii (porcja na 2 os.)
- 1 cukinia długa
- 15-20 dag mozzarelli
- passata pomidorowa ok 200gr
- 2 ząbki czosnku
- 500g mięsa mielonego
- 1 średnia cebula
- serek ricotta
- 1 jajko
- sól, pieprz
Cukinie myjemy suszymy i przy pomocy obieraczki do warzyw tniemy długie paski. Paski solimy i czekamy jak puszczą soki- ok. 15 min. Odsączamy każdy plaster ręcznikiem papierowym i nacieramy niewielką ilością oleju, przesmażamy na grillowej patelnie, lekko mają się tylko przysmażyć. W międzyczasie ricottę łączymy z jajkiem. Na patelni obsmażamy czosnek pokrojony w talarki i cebule (kostka), do miękkości, dorzucamy mięso mielone i smażymy do przyrumienienia, doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy passatą, i dusimy jeszcze 15 min.
Naczynie do lazanii nacieramy olejem i układamy paski cukinii, by wypełniły całe dno.
Nakładamy pierwszą warstwę mięsa 1/3 na to 1/3 masy jajecznej, plastry mozzarelli, kolejne paski cukinii, mięso, masa jajeczna, plastry mozzarelli, paski cukinii, mięso, masa jajeczna, plastry mozzarelli plastry cukinii i na koniec mozzarella.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz