30 sierpnia 2022

Lazania z cukinii

 


Lazania z cukinii (porcja na 2 os.)

  • 1 cukinia długa
  • 15-20 dag mozzarelli
  • passata pomidorowa ok 200gr
  • 2 ząbki czosnku
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • serek ricotta
  • 1 jajko
  • sól, pieprz


Cukinie myjemy suszymy i przy pomocy obieraczki do warzyw tniemy długie paski. Paski solimy i czekamy jak puszczą soki- ok. 15 min. Odsączamy każdy plaster ręcznikiem papierowym i nacieramy niewielką ilością oleju, przesmażamy na grillowej patelnie, lekko mają się tylko przysmażyć. W międzyczasie ricottę łączymy z jajkiem. Na patelni obsmażamy czosnek pokrojony w talarki i cebule (kostka), do miękkości, dorzucamy mięso mielone i smażymy do przyrumienienia, doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy passatą, i dusimy jeszcze 15 min.

Naczynie do lazanii nacieramy olejem i układamy paski cukinii, by wypełniły całe dno.

Nakładamy pierwszą warstwę mięsa 1/3 na to 1/3 masy jajecznej, plastry mozzarelli, kolejne paski cukinii, mięso, masa jajeczna, plastry mozzarelli, paski cukinii, mięso, masa jajeczna, plastry mozzarelli plastry cukinii i na koniec mozzarella.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz