31 sierpnia 2022

Ciasto skubaniec, pleśniak czyli ciasto ze śliwkami

 


Blacha 25x35

Składniki na ciasto:

  • 2 1/2 szklanki mąki

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 200g masła

  • 5 żółtek

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 1 łyżka kakao


Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem pudrem, dodajemy też sól. Dodajemy żółtka i na koniec twarde masło. Zarabiamy ciasto i dzielimy na 3 części z tym, że ta jedna ma być większa od tych pozostałych. Pozostałe 2 części mają być równie i do jednej z nich dodajemy kakao. Na czas podpiekania spodu trzymamy pozostałe części w lodówce. Ciasto podpiekamy ok 15 min w 180 stopni C .

Składniki pozostałe:

600g śliwek

4 łyżki kaszy manny


Śliwki pozbawiamy pestek i drobno kroimy.

Po podpieczeniu ciast posypujemy go połową kaszy manny, układamy śliwki i dalej posypujemy drugą połową kaszy.

Składniki na beze:

  • 5 białek

  • 1 szklanka cukru

  • 40g mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczki soku z cytryny

  • szczypta soli


Białka miksujemy z solą, na gęsto, dodajemy mąkę i sok z cytryny delikatnie łączymy, na koniec olej. Ubite białka wykładamy na śliwki przykrywamy utartym najpierw ciastem czekoladowym i na koniec białym. Pieczemy kolejne 35 min w temp 180 stopni C. Po upieczeniu oprószamy cukrem puderm.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz