Wychodzi pyszna i soczysta. Mango dodaje pikanterii i podkręca smak tarty,
Składniki:
- 1 szklanka dojrzałego mango
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki cukru pudru
Mango obieramy i tniemy w małe kawałeczki mieszamy z cukrem i skrobią- jeśli nie jest bardzo słodkie (dojrzałe) dodajemy jeszcze jedną łyżkę cukru pudru. Odstawiamy.
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki zimnego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem, dodajemy sól. Jajko mieszamy z cukrem brązowym i ekstraktem. Mokre mieszamy z suchymi i na koniec dodajemy masło prosto z lodówki. Staramy się jak najmniej je ogrzewać, tniemy drobniutko i wyrabiamy kruszonkę ( mają powstać takie większe grudki). 2/3 kruszonki układamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ubijamy masę łyżką. Na to ląduje mango i wierzch przykrywamy resztką kruszonki. Pieczemy w 180 stopniach góra-dół ok 35-40 min. Można wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz