30 sierpnia 2022

Tarta z mango

 

Wychodzi pyszna i soczysta. Mango dodaje pikanterii i podkręca smak tarty,


Składniki:

  • 1 szklanka dojrzałego mango
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru pudru


Mango obieramy i tniemy w małe kawałeczki mieszamy z cukrem i skrobią- jeśli nie jest bardzo słodkie (dojrzałe) dodajemy jeszcze jedną łyżkę cukru pudru. Odstawiamy.


  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli


Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem, dodajemy sól. Jajko mieszamy z cukrem brązowym i ekstraktem. Mokre mieszamy z suchymi i na koniec dodajemy masło prosto z lodówki. Staramy się jak najmniej je ogrzewać, tniemy drobniutko i wyrabiamy kruszonkę ( mają powstać takie większe grudki). 2/3 kruszonki układamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ubijamy masę łyżką. Na to ląduje mango i wierzch przykrywamy resztką kruszonki. Pieczemy w 180 stopniach góra-dół ok 35-40 min. Można wierzch oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz