Spring rolls
Składniki na ok 8-10 sztuk
- papier ryżowy
- makaron ryżowy
- ok 20 średnich krewetek
- sałata maślana
- marchew
- ogórek
- awokado
- mięta
- papryka czerwona
- może być też kapusta czerwona
Wietnamski sos orzechowy:
- 1/4 szklanki sos sojowego
- 3 łyżki kopiate masła orzechowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki świeżego tartego imbiru
- 2 łyżki soku z limonki
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- 1/4 wody
Całość sosu mieszamy i lekko podgrzewamy
Warzywa tniemy w paseczki, makaron
gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Krewetki mrożone obrane wrzucamy do gorącej wody i zostawiamy na 3min. Papier ryżowy moczymy w misce
z letnią wodą. Jeśli krewetki zmienimy na wieprzowinę, papier
dajemy podwójny. Powierzchnia, na której będziemy zwijać rollsy
musi też być namoczona. Na środek papieru małe listki sałaty, na
to paski warzyw, na dole ok 4-5 krewetek, zwijamy od sałaty jak
krokieta. Sos również dobrze się komponuje, można również tradycyjnie zajadać z sosem słodko-kwaśnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz