30 sierpnia 2022

Spring rolls

 

Spring rolls



 

Składniki na ok 8-10 sztuk

  • papier ryżowy
  • makaron ryżowy
  • ok 20 średnich krewetek
  • sałata maślana
  • marchew
  • ogórek
  • awokado
  • mięta
  • papryka czerwona
  • może być też kapusta czerwona


Wietnamski sos orzechowy:

  • 1/4 szklanki sos sojowego
  • 3 łyżki kopiate masła orzechowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki świeżego tartego imbiru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1/4 wody

Całość sosu mieszamy i lekko podgrzewamy


Warzywa tniemy w paseczki, makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Krewetki mrożone obrane wrzucamy do gorącej wody i zostawiamy na 3min.  Papier ryżowy moczymy w misce z letnią wodą. Jeśli krewetki zmienimy na wieprzowinę, papier dajemy podwójny. Powierzchnia, na której będziemy zwijać rollsy musi też być namoczona. Na środek papieru małe listki sałaty, na to paski warzyw, na dole ok 4-5 krewetek, zwijamy od sałaty jak krokieta. Sos również dobrze się komponuje, można również tradycyjnie zajadać z sosem słodko-kwaśnym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz