Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 0,5 szklanka cukru
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 4 jajka
- 2 łyżki sody
- 1 przyprawa do piernika
Jaja ucieramy z cukrem i do tego dodajemy resztę składników. Ciasto pieczemy w 170 stopniach do suchego patyka, czyli ok 35-40 min. Ciasto po ostygnięciu kroimy na trzy blaty. Można również upiec blaty 3 osobno, wtedy pieczemy każdy w 180 stopniach ok 15 min każdy.
Masa:
- 0,5l mleka
- kostka margaryny/masła
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek grysiku
- powidła śliwkowe
- 100g masła
- 100g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka wody
Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy grysik , mieszamy do zagotowania. Studzimy. Dodajemy masło i trochę soku z cytryny.
Przekrajamy na pół. Na pierwszy blat dajemy cienko powidła, pól kremu z kaszy manny, przykrywamy drugim blatem, smarujemy cienko powidłami, nakładamy resztę masy, przykrywamy trzecim blatem, wylewamy na niego polewę czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz