26 grudnia 2022

Piernik herbaciany

 


Składniki: 

  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanka cukru
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 4 jajka
  • 2 łyżki sody
  • 1 przyprawa do piernika

Jaja ucieramy z cukrem i do tego dodajemy resztę składników. Ciasto pieczemy w 170 stopniach do suchego patyka, czyli ok 35-40 min.  Ciasto po ostygnięciu kroimy na trzy blaty. Można również upiec blaty 3 osobno, wtedy pieczemy każdy w 180 stopniach ok 15 min każdy.

Masa:

  • 0,5l mleka
  • kostka margaryny/masła
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek grysiku
  • powidła śliwkowe
Polewa:
  • 100g masła
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka wody

Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy grysik , mieszamy do zagotowania. Studzimy. Dodajemy masło i trochę soku z cytryny.

Przekrajamy na pół. Na pierwszy blat dajemy cienko powidła, pól kremu z kaszy manny, przykrywamy drugim blatem, smarujemy cienko powidłami, nakładamy resztę masy,  przykrywamy trzecim blatem, wylewamy na niego polewę czekoladową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz