Składniki:
- 3 jajka
- 4 łyżek drobnego cukru
- 50 ml oleju
- 100g maki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Białka miksujemy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier i ucieramy tak by piana była błyszcząca i biała. Dodajemy do ubitych białek żółtka i delikatnie łączymy szpatułką. Przesiewamy proszek z mąką i dorzucamy do jajek. Na koniec olej. Wszystko delikatnie łączymy ze sobą. Spód keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy biszkopt, zrzucamy z 30 cm wysokości. Wkładamy do nagrzanego pieca do 160 stopni C. Pieczemy ok 20- 25 min do suchego patyka. P wyjęciu z pieca zrzucamy znów z 30 cm. Biszkopt w ten sposób potraktowany nie opadnie.
Żelka ananasowa
- 1 puszka ananasów
- 3 łyżki żelatyny
- 3-4 łyżki syropu z ananasów
Ananasy odsączamy i blendujemy na gładko. Żelatynę moczymy w syropie. Gdy spęcznieje, podgrzewamy przez chwilę w mikrofali. Studzimy i wlewamy do pulpy ananasowej.
Masa śmietanowa:
- 1 mascarpone o smaku karmelowym
- 150ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 fix do śmietany (można użyć też żelatyny lub agaru)
Mascarpone miksujemy z cukrem, dodajemy śmietanę i fix i ubijamy na sztywno. Jeśli nie macie dostępu do mascarpone smakowego dodajcie 2 rozpuszczone krówki, do masy.
Kokos prażony
- 100g kokosu
- łyżka masła
- 2 łyżki cukru
Prażymy wszystko razem na patelni, na złoty kolor.
Wystudzony biszkopt przecinamy na pół, każdą część nawilżamy syropem z ananasów. Na spód keksówki 1 połówka biszkoptu, na to 3/4 masy, drugi biszkopt, reszka masy i na wierzch lekko stężały mus ananasowy. Wierzch posypujemy prażonym, kokosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz