Składniki:
Beza:
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Jaja rozdzielamy. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy 3/4 szklanki cukru drobnego. Gdy masa będzie biała i lśniąca dodajemy na koniec mąkę i delikatnie łączymy szpatułką. Pieczemy bezę na bezpośrednio na papierze do pieczenia (wykładamy na kształt blachy). Pieczemy ok 1h w temperaturze 150 stopni C góra-dół, na środku.
Spód:
- 3 żółtka duże2 łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- esencja waniliowa
- ok szklanka mąki pszennej
- 100g zimnego masła
Ze składników zagniatamy ciasto. Jeśli trzeba dodajemy mąki. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1h. Po tym czasie wykładamy spód dużej blachy papierem do pieczenia i wyklejamy go ciastem kruchym. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do pieca na 15 min w temp 200 stopni C.
Gdy się spód przyrumieni, wyciągamy go i studzimy. Gdy będzie zimny smarujemy go gotowym kremem pistacjowym.
Masa:
- 250g mascarpone
- ok 330-350 ml śmietany 36%
- 100ml likieru z pistacji
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżki wody zimnej
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, dolewamy likieru. Żelatynę łączymy z zimną wodą, czekamy aż napuchnie i na chwile podgrzewamy w mikrofali ok 20-30 sec( ma być ciepła nie gorąca)i łączymy z masą. Gęstą masę wykładamy na krem pistacjowy, na niego układamy bezę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz