30 maja 2023

Pistacjowe brewerie

 



Składniki:

Beza:

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Jaja rozdzielamy. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy 3/4 szklanki cukru drobnego. Gdy masa będzie biała i lśniąca dodajemy na koniec mąkę i delikatnie łączymy szpatułką. Pieczemy bezę na bezpośrednio na papierze do pieczenia (wykładamy na kształt blachy). Pieczemy ok 1h w temperaturze 150 stopni C góra-dół, na środku.

Spód:

  • 3 żółtka duże2 łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa
  • ok szklanka mąki pszennej
  • 100g zimnego masła

Ze składników zagniatamy ciasto. Jeśli trzeba dodajemy mąki. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1h. Po tym czasie wykładamy spód dużej blachy papierem do pieczenia i wyklejamy go ciastem kruchym. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do pieca na 15 min w temp 200 stopni C.

Gdy się spód przyrumieni, wyciągamy go i studzimy. Gdy będzie zimny smarujemy go gotowym kremem pistacjowym.

Masa:

  • 250g mascarpone
  • ok 330-350 ml śmietany 36%
  • 100ml likieru z pistacji
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki wody zimnej

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, dolewamy likieru. Żelatynę łączymy z zimną wodą, czekamy aż napuchnie i na chwile podgrzewamy w mikrofali ok 20-30 sec( ma być ciepła nie gorąca)i łączymy z masą. Gęstą masę wykładamy na krem pistacjowy, na niego układamy bezę.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz