11 września 2023

Karczek samuraja

 



składniki

  • ok 1,5 karczku
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2-3 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki stożkowe
  • ok 7-8 pieczarek
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól pieprz do smaku


zalewa:

  • 1 szklanka wody
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Terraki 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka koncentratu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1/2 łyżeczki soli

Karczek kroimy na cienkie plastry ( ok 1cm), oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy każdy kawałek w mące i smażymy na rumiano na patelni. Upieczone karczki układamy w brytfance. Paprykę kroimy w słupki, pieczarki i cebulę w cienkie plastry, ogórki w kostkę - wszystkie warzywa układamy na karczku. Przygotowujmy zalewę ze wszystkich składników i wylewamy na mięso i warzywa. Pieczemy w piecu nagrzanym do 200 stopni ok 1,5h. W połowie warto przykryć folia aluminiową wierzch brytfanki, by warzywa bardzo się nie spiekły. Dobrze smakuje z ryżem lub jako samodzielne danie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz